شیمی ترکیبات طبیعی
ترکیبات طبیعی توسط اورگانیسمهای گوناگونی در طبیعت تولید میشوند مانند گیاهان، گلسنگها، میکروبها (قارچها و باکتریها)، موجودات دریایی و منابع نامتعارف دیگری چون پوست قورباغهها و حشرات. ترکیبات طبیعی شامل مولکولهایی با وزن 2000-100 دالتون هستند. این مولکولها ساختارهای بسیار متنوعی داشته و از لحاظ فضایی میتوانند بسیار پیچیده باشند.
هدف از تولید ترکیبات طبیعی توسط موجودات زنده
ترکیبات طبیعی با اهداف گوناگونی میتوانند توسط موجود زنده تولید شوند. بعنوان مثال بصورت بخشی از سیستم دفاع شیمیایی برای حفاظت از موجود زندۀ تولید کننده آن ماده شیمیایی در مقابل حملات دشمنان. گیاهان انواع ترکیبات ضد میکروب تولید میکنند تا در برابر آلودگی ناشی از باکتریها و قارچها مقاومت کنند. در پوست قورباغههای آمريكايی مركزی تركيبات طبيعی بسيار سمی توليد میشود كه اين جاندار را از خطر شكار توسط جانوران ديگر نجات میدهد.
بسياري از تركيبات طبيعی از منابع گياهی و ميكرواورگانيسمها تهيه میگردد زيرا فراهم آوردن آنها از منابع حيوانی دشوارتر است. در اين بين گياهان بسيار جذاب هستند زيرا توانایی بيوسنتز طيف وسيعی از تركيبات را دارا هستند.
موارد استفاده ترکیبات طبیعی توسط انسان
بسياری از اين مولكولهای آلی بصورت تاريخی مورد استفاده بشر بودهاند، همانند افزودنیهاي مواد غذايی، رنگها، داروهای سنتی و ساير عصارههای طبيعی. نمونههايی از اينها رنگهای طبيعی همچون ایندیگو و آلیزارین هستند كه از عصاره خام آبی برخی گياهان استخراج میشوند. افدرين از گياه Ephedra Sinica، ژرانیول از اسانس گلسرخ و تركيب آليلديسولفيد در گياه سير نمونههای ديگر از تركيبات گياهی مفيد و مورد استفاده هستند.
بیوسنتز و سنتز مواد طبیعی
گياهان برای ساخت اين تركيبات از مواد اوليه سادهای استفاده میكنند: آب، کربن دی اکسید، نيتروژن (بصورت عنصری يا نمکهای آن)، تركيبات فسفر و نمكهای معدنی. مسيرهای بيوسنتزی گياهان شناسايی شدهاند. در اواخر قرن 17 شيميدانها از افسانهها و كيمياگری شروع به حركت به سمت روشهای مدرن و علمی كردند تا ويژگیهای عصارههای سيستمهای زيستی را كشف كنند. آنها متوجه شدند عصارههای گياهی به مراتب پيچيدهتر از نمکها و مواد معدنی هستند. اين امر باعث شد تا برزيلیوس در سال 1807 بين مواد آلی و معدنی تمايز قايل شود. در قرن 18 شيمی آلی منحصر به مطالعه تركيبات طبيعی بود. بدين ترتيب عصارههای طبيعی تجزيه و جداسازی تركيبات تشكيلدهندهشان انجام شد كه در ادامه خالصسازی شده و مورد بررسی قرار گرفتند.
در اواخر قرن 18 روشهای سنتی توسعه پيدا كردند و تركيبات طبيعی سنتز شدند. مثالهايي از تركيبات طبيعي و زمان كشف آنها عبارتند از: مورفين (1817)، استريكنين (1818)، كوكائين (1859)، نيكوتين (1828). سنتز تركيبات طبيعی شناسايی شده نيز با اهداف گوناگونی انجام میپذيرد از جمله تعيين ساختار مولكولی، بهبود روشهای سنتزی موجود و ابداع روشهای جديد و همينطور برای اهداف تجاری.
خالصسازی و جداسازی ترکیبات عصارهها
روند كلی جداسازی تركيبات طبيعی از این قرار است که در مرحلهي اول گياه خشک و خرد شده توسط حلال مناسب مورد عصارهگیری قرار میگيرد، سپس مواد استخراج شده تغليظ میشوند و هر ماده جداسازی و خالص میگردد.
از آنجاییکه عصارههای جدا شده شامل طیف گستردهای از ترکیبات هستند میتوان بخشی از اجزای اصلی را بصورت انتخابی جداسازی کرد. ترکیبات طبیعی مایع تقطیر میشوند. اسیدهای آلی طبیعی توسط استخراج آبی در محیط بازی و بازهای آلی طبیعی (آلکالوئیدها) توسط استخراج در محیط آبی اسیدی جدا میشوند.
تکنیکهای مدرن کروماتوگرافی برای جداسازی و خالصسازی انواع گوناگونی از ترکیبات با مقادیر اندک توسعه پیدا کردهاند. همانند کروماتوگرافی ستونی، گازی، لایه نازک، تبادل یونی، الکتروفورز و کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا. نامگذاری ترکیبات طبیعی کشف شده، عموماً بر پایه منبع گیاهی یا جانوری است که ترکیب از آن بدست آمده است و در سایر موارد براساس فعالیت زیستی یا ویژگیهای ترکیب آن را نامگذاری میکنند.
شناسایی ساختمان مولکولی مواد طبیعی
در اواخر قرن 18 دانشمندان تركيبات طبيعی را به اميد يافتن ارتباطی بين دادههای حاصل از آزمايشات و ساختار آنها مورد آزمونهای نقطه ذوب، نقطه جوش و چرخش نوری قرار دادند. اين ابتكار در شناسايی ساختار تركيبات كارآمد نبود ولی اطلاعات مفيدی راجع به مواد طبيعی در اختيار قرار میداد. تعيين ساختار مولكولها بطور كلاسيک بصورت زير انجام میگيرد: شناسايی گروههای عاملی، شناسايی اسكلت كربنی و تعيين محل قرارگيری گروههای عاملی، تجزيه مولكول به اجزای كوچكتر، آناليز عنصری و بررسی شيمی فضايی و در نهايت طبقهبندی ساختار كشف شده در دسته تركيبات مشابه آن.
تعيين ساختار و شناسايی تركيبات طبيعی در روشهای مدرن براساس تكنيکهای اسپكتروسكوپی صورت ميپذيرد. تكنيک UV از دهه 1930 متداول شد. طيفسنجی اشعه مادون قرمز نيز در دهه 1940 به اين منظور مورد استفاده قرار گرفت. در دهه 1950 تكنيک رزونانس مغناطيسی هستهای در اختيار پژوهشگران قرار گرفت. در سالهای بعدی طيفسنجی جرمی و رزونانس اسپين الكترونی نيز به مجموعه تكنيکهای قبلی اضافه شد.
امروزه روشهای جديد بر پايه برهمكنش تركيبات فعال نوری با نور پلاريزه غير مخرب نيز در تعيين ساختار تركيبات طبيعی بطور گسترده مورد استفاده قرار میگيرد. همچنين كريستالوگرافی اشعه ایکس نيز تكنيک قدرتمندی در تعيين پيكربندی مولكولهای آلی با منشأ طبيعی است. روشهای جديد از سويی با كاهش زمان آناليز تركيبات و از سويی با حساسيت بالايی كه دارند نياز به مقادير زياد از تركيبات برای آناليز را از ميان برداشتهاند.
ظهور مفاهیم آلی و معدنی
در فاصله سالهای 1785-1769 شیله توانست حضور تارتاريک اسيد در انگور، سيتريک اسيد در ليمو، ماليک اسيد در سيب، گالیک اسيد در صفرا، لاكتيک اسيد در شير و اوريك اسيد در ادرار را نشان دهد.
در سالهای 1777-1772 لاوازيه شكر، اتانول و استيک اسيد را سوزاند و تنها چيزی كه حاصل از سوختن آنها مشاهده كرد آب و دیاكسيدكربن بود، از اينجا نتيجه گرفت كه تركيبات سوخته شده بايد شامل كربن و هيدروژن باشند. اندازهگيری كمی اثبات كرد در ساختمان اين مواد بايستی اكسيژن نيز وجود داشته باشد. مطالعات بعدی حضور عنصر نيتروژن را نيز در برخی تركيبات طبيعی به اثبات رسانيد.
در سال 1807 برزيليوس اصطلاح آلی و معدنی را به ترتيب برای مواد توليد شده توسط موجودات زنده و مواد يافت شده در مواد معدنی اطلاق كرد. در سال 1828 وهلر توانست اوره را از مواد غير آلی سنتز كند.
در سال 1833 پرسوز و پاين متوجه فعاليت آنزيمی شدند و توانايی موجودات زنده براي توليد تركيبات طبيعی در تمامی سلولها به آنزيمها ارتباط داده شد هرچند بعدها بوخنر در سال 1897 نشان داد برای فعاليت آنزيمی نيازی به سلول نيست و آنزيمها در محلولها نيز فعاليت زيستی از خود نشان دادند.
در قرن بيستم مطالعه تركيبات آلی به دو شاخه شيمی آلی امروزی (علم مطالعه مواد آلی ساخت دست بشر) و شيمی تركيبات طبيعی (علم مطالعه مواد آلی ساخت موجودات زنده) تقسيم شد.
متابولیتهای اولیه و ثانویه
در سال 1891 كوزل دانشمند رشته شيمی فيزيولوژی پيشنهاد داد كه متابوليتهای درون موجود زنده بايستی به دو بخش تقسيم گردند. يكی متابوليتهای اوليه كه پايه و اساس بيوشيمی تمام سلولها هستند و ديگری متابوليتهای ثانويه كه هر يک فقط در تعدادی از موجودات زنده يافت میشوند. متابوليتهای ثانويه موادی هستند كه شيميدانها به آن تركيبات طبيعی میگويند.
تركيبات طبيعی توسط آنزيمها توليد میشوند كه در مقايسه با واكنشهای شيميايی سنتزی انتخابگری بسيار بالايی دارند. درون موجودات زنده مسيرهای بيوسنتزی گوناگونی وجود دارند كه در هر مسير دستهای از تركيبات طبيعی با استفاده از واحدهای ساختاری خاص سنتز میشوند. به عنوان مثال در مسير شيكيمات، فنيل پروپانوئيدها [C6– C3– C6] توليد ميگردند و در مسير موالونات، ترپنوئيدها از به هم پيوستن واحدهای ايزوپرن [C5] مشتق میشوند.
هريک از تركيبات طبيعی و مواد فيتوشيميايی بهصورت منحصر به فرد در گونهها يا خانوادههای خاصی از موجودات زنده يافت میشوند. در واقع اكثر تركيباتی كه در همهجا و در تمام موجودات زنده وجود دارند یعنی متابولیتهای اولیه (اسيدهای آمينه، اسيدهای نوكلئيک، قندها) جزو تركيبات طبيعی طبقهبندی نمیشوند.
مطالعه تركيبات طبيعی معمولاً موضوع مورد مطالعه شيميدانها است و بررسی متابوليتهای اوليه در حوزه علم بيوشيمی قرار میگيرد. متابوليسم اوليه شامل فرايندهاي شيميايي است كه هر گياه در طول روز به منظور تكثير و توليد و زنده ماندن به آنها نياز دارد. فرايندهايی چون فتوسنتز، گليكوليز، چرخه سيتريک اسيد، سنتز آمينو اسيدها و پروتئينها و آنزيمها، سنتز مواد ساختمانی سلول، ساخت DNA و RNA و جذب مواد غذايی جزو متابوليسم اوليه هستند.
در مقابل، متابوليسم ثانويه شامل پروسههای شيميايی است كه ويژه هر جنس يا خانواده گياهی است و در مورد گياهان مختلف، متفاوت از همديگر است. متابوليسم ثانويه فرايندی است كه منجر به توليد يک تركيب طبيعی میگردد. در اغلب موارد متابوليتهای ثانويه برای زنده ماندن گياه ضروری نيستند ولی در رقابت برای بقا، امتياز ويژهای برای گياه ايجاد میكنند.
لطفاً نظر ارزشمند خود را درباره این مقاله در بخش دیدگاه بنویسید.