ایزوتوپ چیست؟
ایزوتوپ یا هممکان به اتمهای یک عنصر گفته میشود که دارای تعداد پروتونهای یکسان، ولی تعداد نوترونهای متفاوت هستند. به عبارت دیگر، ایزوتوپهای یک عنصر عدد اتمی یکسان (Z) و عدد جرمی (A) متفاوت دارند. از آنجاییکه تمام ایزوتوپهای یک عنصر دارای تعداد پروتون و الکترون یکسانی هستند، آنها خواص فیزیکی و شیمیایی یکسانی از خود نشان میدهند (به جز جرم). به همین دلیل، تشخیص ایزوتوپهای یک عنصر از یکدیگر کار دشواری است. دانشمندان هستهای میتوانند انواع مختلف هستههای اتمی را شناسایی و جدا کنند، اما فناوری مورد نیاز برای این فرآیند پیچیدهتر از آنچه در یک آزمایشگاه شیمیایی معمولی یافت میشود، است.
انواع ایزوتوپ:
ایزوتوپ پایدار: ایزوتوپهای پایدار به مدت طولانی تجزیه نمیشوند و در طبیعت به صورت پایدار وجود دارند.
ایزوتوپ رادیواکتیو (رادیو ایزوتوپ): ایزوتوپهای رادیواکتیو با انتشار پرتوهای رادیواکتیو، تجزیه میشوند. این نوع ایزوتوپها به عنوان منابع انرژی در پزشکی و صنایع هستهای مورد استفاده قرار میگیرند.
ایزوتوپهای مهم:
اکثر عناصر جدول تناوبی حداقل دو ایزوتوپ پایدار دارند. به عنوان مثال، عنصر کربن (C) دارای عدد اتمی 6 است، یعنی تمام اتمهای کربن خنثی حاوی 6 پروتون و 6 الکترون هستند. در یک نمونه از مواد حاوی کربن، 98.89٪ از اتمهای کربن نیز حاوی 6 نوترون هستند، بنابراین عدد جرمی آنها برابر با 12 است (عدد جرمی مجموع پروتون ها و نوترون ها است.). این ایزوتوپ بیشتر به صورت 12C نوشته شده و بصورت “کربن-12” خوانده میشود.
علاوه بر 12C، یک نمونه کربن حاوی 1.11٪ 13C، با 7 نوترون و 6 پروتون، و مقدار جزئی از 14C، با 8 نوترون و 6 پروتون است. هسته 14C پایدار نیست و تحت یک فروپاشی هستهای قرار میگیرد که اساس تکنیک تاریخ گذاری کربن-14 است و در باستان شناسی استفاده میشود.
بسیاری از عناصر غیر از کربن بیش از یک ایزوتوپ پایدار دارند. به عنوان مثال قلع دارای 10 ایزوتوپ است. حدود بیست عنصر وجود دارد که تنها به یک شکل ایزوتوپی وجود دارد (سدیم و فلوئور نمونههایی از این موارد هستند).
یک مثال دیگر، ایزوتوپهای اتم هیدروژن است. بیشتر اتمهای هیدروژن دارای هستهای با تنها یک پروتون هستند و نوترون ندارند. با این حال، حدود 1 در 10000 هسته هیدروژن، دارای نوترون است. این ایزوتوپ خاص دوتریوم نامیده میشود. ایزوتوپ دیگر هیدروژن که بسیار کمیاب است، تریتیوم نام دارد و حاوی 1 پروتون و 2 نوترون در هسته خود است. در شکل زیر سه ایزوتوپ هیدروژن نشان داده شده است.
اورانیوم یک عنصر طبیعی است که در چندین کشور مختلف یافت میشود. اکثر راکتورهای هستهای که تامین کننده انرژی هستند، بهعنوان منبع سوخت به U-235 متکی میباشند. خوشبختانه، راکتورها برای تولید توان مگاوات یا حتی گیگاوات تنها به 2 تا 5 درصد U-235 نیاز دارند. اگر فرآیند تصفیه از این سطح فراتر رود، به احتمال زیاد آن کشور روی ساخت سلاحهای هستهای تمرکز کرده است.
دو ایزوتوپ رایج اورانیوم U-238 و U-235 هستند. حدود 99.3 درصد اورانیوم از نوع U-238 است، که قابل شکافت هستهای نیست و بهعنوان سلاح یا در واکنش هستهای کارایی ندارد. 0.7 درصد باقیمانده U-235 است که قابل شکافت هستهای است ولی ابتدا باید از U-238 جدا شود. این فرآیند جداسازی را غنی سازی مینامند. در طول جنگ جهانی دوم، تاسیسات هستهای برای انجام این پروژه ساخته شد. در آن زمان، فرآیند غنیسازی، U-235 کافی برای تنها یک سلاح هستهای تولید میکرد. این سوخت داخل بمب اتمی که بر فراز ژاپن پرتاب شده بود قرار داده شد.
کاربردهای ایزوتوپها:
پزشکی: در پزشکی برای تشخیص بیماریها، درمان سرطان و انجام تحقیقات بالینی، ایزوتوپها مورد استفاده قرار میگیرند.
محیطزیست: ایزوتوپها به عنوان نشانگرهای محیطزیستی برای بررسی چرخه آب و هوا، تعیین منابع آلودگی و ارزیابی تغییرات زیست محیطی استفاده میشوند.
تحقیقات علمی: برای تحقیقات علمی، ایزوتوپها به عنوان نشانگرها و ابزارهای تجزیه و تحلیل استفاده میشوند. تکنیکهای تجزیه ایزوتوپی در بررسی ساختار مولکولی، ردیابی مسیرهای شیمیایی و بررسی فرآیندهای زیستی استفاده میشود.
صنعت انرژی هستهای: ایزوتوپها در صنعت انرژی هستهای نقش مهمی دارند. آنها برای تولید انرژی در نیروگاههای هستهای استفاده میشوند و همچنین در فرآیند غنیسازی ایزوتوپ برای تولید سوخت هستهای به کار میروند.
باستانشناسی و زمینشناسی: از ایزوتوپها در روشهای تاریخگذاری، برای تعیین سن و شرایط زمینشناسی و باستانشناسی استفاده میشود.
جمعبندی:
برخلاف پروتونها، تعداد نوترونها برای تمام عناصر به طور مطلق ثابت نیست. اتمهایی که دارای تعداد پروتون یکسان و از این رو عدد اتمی یکسان هستند، اما تعداد نوترونهای متفاوتی دارند ایزوتوپ (هممکان) نامیده میشوند. همه ایزوتوپهای یک عنصر دارای تعداد پروتون و الکترون یکسانی هستند، بنابراین شیمی یکسانی را از خود نشان میدهند.
در حال حاضر بیش از 3500 ایزوتوپ برای همه عناصر وجود دارد. کشف ایزوتوپها نیازمند تغییر جزئی در نظریه اتمی دالتون بود. چون دالتون فکر میکرد که تمام اتمهای یک عنصر دقیقاً یکسان هستند. ایزوتوپها با تنوع کاربردها و اهمیتی که در حوزههای مختلف علمی و صنعتی دارند، ابزار بسیار موثری برای تحقیقات و کاربردهای فناورانه محسوب میشوند.
لطفاً نظر ارزشمند خود را درباره این مقاله در بخش دیدگاه بنویسید.