مایعات یونی
مايعات يونی (Ionic Liquids) عموماً به عنوان نمکهای مايعی كه بطور كامل از يون تشكيل شدهاند تعريف میشوند. گاهی برای اينكه بين مايعات يونی و نمكهای مذاب ديگر تمايز برقرار شود، مايعات يونی به عنوان نمکهای با نقطهی ذوب كمتر از 100 درجه سانتیگراد نیز تعريف میشوند.
در هرحال نمکهای مذاب و مايعات يونی به عنوان تركيبات مايعی توصيف میشوند كه ساختار كريستالی يونی- كووالانسی از خود نشان میدهند. نمکهای مذاب نقطهی ذوب بالا، ويسكوزيتهی بالا و خاصيت خورندگی بالايی دارند، در حاليكه يك مايع يونی حتی در دماهای پائين (کمتر از 100 درجه سانتیگراد) مايع است و ويسكوزيتهی پائينی دارد. مایعات یونی نه تنها از نظر دوستدار محیط زیست بودن نسبت به حلالهای آلی فرار، مورد توجه هستند بلکه دارای ویژگیهای فیزیکوشیمیایی جذاب و منحصربفردی نیز هستند مثل قابلیت حل کردن همزمان ترکیبات آلی و معدنی، پایداری گرمایی و شیمیایی عالی، و هدایت یونی بالا. مهمتر اینکه اکثر مایعات یونی برای کاربردهای صنعتی مناسب میباشند.
تاريخچه مایعات یونی
اولين مايع يونی دمای اتاق با ساختار [NO3] [EtNH3] (نقطهی ذوب 12 درجه سانتیگراد) در سال 1914 كشف گرديد. سپس مايعات يونی دمای اتاق بر پايهی كاتيون 1- آلكيل- 3- متيل ايميدازوليوم براي اولين بار در سال 1982 توسط Wilkes و همكارانش بصورت نمکهای تترا كلرو آلومينات آنها گزارش شدند (نسل اول).
جايگزينی اين آنيون حساس به رطوبت با تترا فلوئوروبورات در سال 1992 منجر به تهيهی مايعات يونی پايدار در مقابل رطوبت و هوا گرديد (نسل دوم) كه باعث افزايش كاربرد آنها به عنوان محيط واكنش برای انواع مختلف واكنشهای آلی شد.
در آغاز هزارهی جديد، مفهوم مايعات يونی هدفمند توسط Dave معرفی گرديد. اين تركيبات به عنوان مايعات يونی توصيف میشوند كه در آنها آنيون، كاتيون و يا هر دوی آنها شامل يک گروه عاملی به عنوان يك قسمت از ساختار يونی هستند. این مواد به گونهای طراحی شدهاند كه خواص ويژهای از نظر فيزيكی يا شيميايی به آنها میدهند.
دههی 1998- مايعات يونی كلروآلومينات (نسل اول)
دههی 1990- مايعات يونی پايدار در مقابل هوا و رطوبت (نسل دوم)
دههی 2000- مايعات يونی هدفمند (نسل سوم)
انتخاب مناسب از تركيبهای كاتيون و آنيون اجازهی طراحی مايعات يونی را میدهد كه داراي تمام نيازمنديهای يك واكنش شيميايی تحت مطالعه هستند. نام ديگر اين مواد، حلالهای طراحی كننده میباشد .
مايعات يونی معمولا حاوی آنيونهای معدنی و كاتيونهای آلی نيتروﮊندار هستند و خواص فيزيكی و شيميايی آنها (از جمله حلاليت، دانسيته، ضريب شكست و ويسكوزيته) بهراحتی با تغيير ساختار كاتيون، آنيون و يا هردوی آنها تغيير میكند. به عنوان مثال، تغيير آنيون X در [X] [EMIM] نقطهی ذوب مايع يونی را در محدودهی 14 درجه سانتیگراد الی 87 درجه سانتیگراد تغيير میدهد.
ساختار مايعات يونی
كاتيونهای معمول مورد استفاده در مايعات يونی دمای اتاق شامل آلكيل آمونيوم، آلكيل فسفونيوم، N′,N- دی آلكيل ايميدازوليوم ([RR′IM]) و N- آلكيل پيريدينيوم ([RPy]) میباشند. زنجيرهای آلكيل كه معمولا ساختار مايعات يونی را تشكيل میدهند عبارتند از متيل، اتيل، بوتيل، هگزيل، اكتيل و دسيل.
تعدادی از آنيونهای مورد استفاده در ساختار مايعات يونی در زير آورده شده است.
–[BF4] –[PF6] –[SbF6] –[HSO4] –[NO3]
–[OTs] –[AlCl4] –[CF3CO2] –[CF3SO3]
كاربرد مايعات يونی
مايعات يونی دمای اتاق (RTILs) در بسياري از فرايندهای شيميايی و بيوشيميايی، به عنوان الكتروليت در الكتروشيمی، در تفكيك گاز مثل به دام انداختن CO2 ، در استخراج مايع-مايع و به عنوان سيالات انتقال دهندهی گرما مورد مطالعه قرارگرفتهاند. در هر حال اكثر مطالعات انجام گرفته در زمينهی كاربرد آنها به عنوان حلاهای سبز يا كاتاليستهايی برای سنتزهای آلی میباشد.
سنتز مواد دارویی با استفاده از مایعات یونی به عنوان حلال سبز
در سنتز صنعتی مواد دارویی بطور مکرر از حلالهای سمی و فرار آلی استفاده میشود که باعث آلودگی محصولات و محیط زیست میگردد. مایعات یونی جایگزین مناسبی به عنوان محیط واکنش برای تبدیلات آلی و سنتز مواد دارویی هستند. واکنشها در مایعات یونی در مقایسه با حلالهای آلی رایج سریعتر و آسانتر انجام میگیرد و معمولا نیازی به دستگاه و متدولوژی خاصی نیست. در مقالات اخیر سنتز داروهای ضد ویروس با پایه نوکلئوزیدی (Brivudine، Stavudin، Trifluridine) در محیط مایع یونی مثل 1- متوکسی اتیل 3- متیل ایمیدازولیوم متان سولفات، 1- متوکسی اتیل 3- متیل ایمیدازولیوم تری فلورو استات و 1- بوتیل 3- متیل ایمیدازولیوم تری فلورو استات گزارش شده است. در متدولوژی استفاده از مایع یونی در مقایسه با حلالهای آلی سمی، محصول با خلوص بالا تهیه میگردد و جداسازی و خالصسازی محصول مد نظر تسهیل میشود.
مایع یونی به عنوان محیط واکنش برای واکنشهای بیوشیمیایی
مایعات یونی به عنوان جایگزین برای حلالهای آلی فرار و سمی برای واکنشهای بیوشیمیایی نیز قابل استفاده هستند. امروزه این ترکیبات برای فرایندهای مختلف بیوشیمیایی مثل پلیمریزاسیون آنزیماتیک، استخراج آنزیمها و پروتئینها، برای تولید بیوکاتالیز و سوختهای زیستی مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر این مایعات یونی به همراه آنزیمها در تبدیلات زیستی بکار گرفته میشوند. اولین استفاده از یک آنزیم در مایع یونی در سال 1984 زمانیکه Maynuson و همکارانش پایداری و فعالیت آلکالین فسفاتاز را در مخلوط آبی [NO3] [EtNH3] اثبات کردند، گزارش شد. متاسفانه در آن زمان بدلیل اطلاعات کمی که از مایعات یونی وجود داشت این یافته زیاد مورد توجه قرار نگرفت. در سال 2000 گزارشهای متعددی از واکنشهای کاتالیز شده توسط آنزیم در مایعات یونی در عرض چند ماه ظاهر گردید.
مایعات یونی 1-آلکیل-3- متیل ایمیدازولیوم حلالهای قطبی هستند، آنها با حلالهای قطبی مثل متیلن کلرید امتزاجپذیرند و با هگزان و معمولاً با آب امتزاج ناپذیرند. حلالهای آلی آنزیمها را غیرفعال میکنند، اما آنزیمها در مایعات یونی فعالیت کاتالیتیکی خود را حفظ میکنند. مشاهده شده است هیدرولازها و اکسیدوردوکتازها زمانیکه در مایعات یونی پخش میشوند فعالیت خود را حفظ میکنند.
استفاده از مایعات یونی در استخراج فلزات
تکنیک مناسب و موثر برای استخراج و جداسازی فلزات استخراج مایع- مایع با استفاده از حلالهای آلی است. هزینه بالا و آلودگی با حلالهای آلی سمی از معایب این روش است. جایگزین این حلالهای آلی سمی مایعات یونی هستند. این ترکیبات سبز هستند و فرایند جداسازی با این ترکیبات با کارایی بالا انجام میگیرد. مایعات یونی هدفمند (TILs) با گروه شلاتهکننده خاص، فلزات ویژهای را جداسازی و استخراج میکنند.
مایعات یونی در دارورسانی
توسعه روشهای تولید دارو در قرن بیستم منجر به تولید داروهایی شده که چربیدوست هستند و در محیطهای آبی کم محلول هستند و این باعث محدودیت سرعت وارد شدن آنها در جریان گردش خون میگردد. در این میان استفاده از یک مایع یونی یا مخلوطی از آنها در زمینه دارورسانی باعث کاهش سمیت، افزایش جذب و همچنین از بین رفتن مشکل انحلال داروهای کم محلول گردیده است. میزان امتزاجپذیری مایع یونی با آب را میتوان با اضافه کردن مایع یونی دوم اصلاح کرد. آنیون و کاتیون مایع یونی تاثیر زیادی در میزان محلولیت دارو دارند. زنجیر جانبی طولانی روی کاتیون ایمیدازولیوم باعث افزایش انحلال داروهای آبگریز و کاهش انحلال داروهای آبدوست میگردد.
علاوه بر این، مایعات یونی غیرسمی با ساختار فعال از نظر دارویی (API-ILs) سنتز شدهاند که در دارورسانی مورد استفاده قرار میگیرند. بخش آنیونی یا کاتیونی و یا هر دو بخش این ترکیبات خاصیت دارویی دارد.
استفاده از مایعات یونی در استخراج پروتئین
پروتئینها نقش حیاتی را در انتقال پیامهای عصبی، انقباض ماهیچهها و انتقال اکسیژن و مواد مغذی در بدن ایفا میکنند. پروتئینها همیشه در حالت مخلوط وجود دارند، بنابراین باید سانتریفیوژ شوند و سپس بیشتر خالصسازی گردند. اگرچه بعضی از حلالهای آلی برای استخراج پروتئین موجود میباشد ولی آنها ممکن است باعث دناتوره (از بین رفتن ساختار طبیعی) شدن پروتئینها شوند و یا فعالیت بیولوژیکی آنها را کاهش دهند. در سالهای گذشته کروماتوگرافی تبادل یونی ژل فیلتراسیون، کروماتوگرافی تمایلی، جداسازی غشایی و تکنولوژی الکتروفورز برای خالصسازی و جداسازی پروتئینها مورد استفاده قرار میگرفتند ولی این روشها تکنیکهایی هزینهبر بوده و برای تولید انبوه مناسب نیستند.
پروتئینها در محیط آبی حساس هستند و این مانع رشد بیوتکنولوژی صنعتی گردیده است. مایعات یونی (ILs) تا حدی مشکل جداسازی پروتئینها را حل کردهاند. Erbrlding گزارش کرده است که مایعات یونی به عنوان محیطی برای واکنشهای آنزیماتیک قادر به بهبود فعالیت و پایداری آنزیم میباشند. تعداد زیادی از این مواد قادر به حفظ فعالیت کاتالیتیکی در سیستم دو فازی یا تک فازی هستند. اگرچه آب حلال قدیمی برای مولکولهای زیستی مخصوصاً بیوپلیمرهاست ولی فراریت و محدوده دمایی کم برای حفظ فعالیت پروتئین ویژگی سیستم بر پایه آب است. حلالهای غیرفرار و پایدار یعنی ILs این محدودیت آب در استخراج موثر پروتئین را جبران میکنند. از آنجائیکه مایعات یونی از نظر ساختاری متنوع هستند، کارایی استخراج را میتوان با تغییر ساختار آن بهبود بخشید.
مایعات یونی بهعنوان کاتالیست
كاتيون يا آنيون یک مايع يونی میتواند به عنوان كاتاليست، فعالكنندهی كاتاليست يا كمک كاتاليست برای یک واكنش عمل كند. اخیراً، آلکیلاسیون فریدل-کرافتس ایندول با کتونهای حلقوی بهعنوان اولین و مناسبترین روش برای سنتز مشتقات C3- سیکلوآلکیل ایندول گزارش شده است. در این مطالعه، مایع یونی اسید برونشتد با گروه عاملی سولفونیل از میان سایر اسیدهای تست شده، بهعنوان موثرترین کاتالیست معرفی شده است.
لطفاً نظر ارزشمند خود را درباره این مقاله در بخش دیدگاه بنویسید.
2 پاسخ
سلام خسته نباشید .مطالب خیلی خوب بود.من از مطالب در مورد داروسازی این مقاله در سمینارم استفاده کردم.
سلام و عرض ادب
خیلی ممنون از لطف شما. خوشحالیم مطالب مفید بوده براتون.